Túrmezei Erzsébet 1912. február 14-én született Tamásiban szülei hetedik gyermekeként. Négy leánytestvére korán meghalt, két bátyja evangélikus lelkész lett.
A budapesti tudományegyetemen szerzett magyar-német szakos diplomát. Egyetemi évei alatt hívta el Isten a diakonissza szolgálatra. A Fébé Diakonissza Egyesület keretében vasárnapi iskolai munkában vett részt, leányköröket vezetett és gyülekezeti evangélizációkat végzett. Munkatársa volt a Fénysugár és a Kis-Harang c. Fébé újságoknak. Kilenc alkalommal vezetett népfőiskolai kurzust leányok számára, akik ötven év után is évente összejönnek közös igehallgatásra és imádságra. 1938-tól jelentek meg verseskötetei. Költeményeinek hitet sugárzó és hitet ébresztő mondanivalója evangélikus egyházunk határán túl is jelentős.


1951-ben a kommunista önkény a Fébé Egyesületet feloszlatta, szolgálatát betiltotta. A diakonisszák az Anyaház védettségéből az utcára kerültek. Túrmezei Erzsébet a balassagyarmati gyülekezetben és a szeretetotthonban talált menedéket. Szabó József püspök az adminisztrációs munka mellett szigorú állami tiltó rendelkezések ellenére– igeszolgálattal is megbízta. Versei ekkor nyomtatásban nem jelenhettek meg, de titokban gépelve s kézből kézbe mégis sokakhoz eljuthattak.
A balassagyarmati szeretetotthon otthonvezetői állásából ment nyugdíjba, ezek után mintegy két és fél éven keresztül élt a csömöri gyülekezet körében, volt népfőiskolás növendéke (Gubek Mária) otthonában.
1975-ben másodmagával a Józsefvárosi gyülekezet Karácsony Sándor utcai szeretetotthonának igen szerény egyszobás lakásában kapott helyet. Ebben az időben már részt vehetett az új evangélikus énekeskönyv szerkesztési munkájában. Énekeskönyvünkben 105 énekszövege illetve fordítása szerepel.
A politikai helyzet enyhülése után újabb verseskötetei jelentek meg. A diakonissza testvérekkel pedig már szabadon összejöhettek testvéri közösségben imádságra és igehallgatásra.
Az 1989-ben bekövetkezett politikai fordulat után a Fébé Egyesület újra elkezdhette szolgálatát. A közösség Túrmezei Erzsébetet választotta meg főnökasszonynak. Az újrakezdés sok gonddal és fáradsággal járó munkáját alázatos lélekkel, megértő szeretettel és hűséggel végezte. 1966-ban költözött be az Anyaházba, ahol a diakonisszatestvérek közösségében élt utolsó szívdobbanásáig. Az utolsó időben egyre romló egészségi állapota gátolta az elébe tornyosuló feladatok elvégzésében.
Istennek adunk hálát neki szolgáló életéért, hitet sugárzó és ébresztő gazdag költői hagyatékáért.




A VÉGIGCSÓKOLT BIBLIA

Sok porosodó, drága Biblia,
ha kinyitását mindhiába várja,
lenne nagyörömest
távoli vak testvérünk Bibliája.

Elveszítette mindkét karját,
rászakadt a vakság éjjele.
De felragyogott néki Krisztus,
és az élete fénnyel lett tele.

Szomjazott az Ige kristályvizére.
Hogyan is olvashatna Bibliát?
Keze sincsen, hogy betűit tapintsa,
és nem betűzheti, mint aki lát!

Mégis Bibliát olvas!
Előtte vakírásos Bibliája.
Nyelvével tapintja ki betűit,
s lelke az Ige mélységeit járja.

Így csókolta elölről-végig többször
Isten szent könyvét. Az az élete,
vigasztalása, kincse, békessége!
S Bibliája sokunk ítélete.

Éhezzük-e, ahogy ő éhezi,
és látó szemünk tapad-e úgy rája?
Nem vádol-e bennünket távoli
testvérünk végigcsókolt Bibliája?!

A bejegyzés trackback címe:

https://remenyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr681368088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása